Beschrijving
De noord Italiaanse provincie Verona, met de streek Veneto, is beroemd om de productie van kwaliteitswijnen. Hier vindt o.a. de rode wijn met de naam Valpolicella Superiore Ripasso zijn oorsprong.
Het wijnhuis “Paolo Cottini” is gelegen in het historische hart van Valpolicella, precies in Castelrotto, een klein middeleeuws dorp in de gemeente San Pietro in Cariano, gelegen op de top van een heuvel. Het kasteel, dat de naam aan het dorp heeft gegeven, is verwoest maar de muren, op het hoogste punt van de heuvel staan er nog.
De wijngaarden van “Paolo Cottini” PaCo zijn in twee delen verdeeld in het Valpolicella gebied. Eén wijngaard ligt in de Negrar-vallei, precies in Ca ‘del Gallo, op een hoogte van circa 580 meter op het zuidwesten. De andere wijngaard in Valgatara, op een hoogte van ongeveer 250 meter en is op het zuidoosten gesitueerd. Dit verschil in ligging en hoogte zorgt voor kwaliteitsdruiven met onderscheidende en unieke karakters.
PaCo is een blend van 3 druivenrassen, te weten: Corvina, Rondinella en Syrah en gemaakt met deels gedroogde druiven van de Corvina. Deze blauwe druif is door zijn dikke schil uitermate geschikt om gedurende 3 à 4 maanden in een geventileerde ruimte op speciale matten te drogen. De nu extractrijke druiven, die ondertussen 35% van hun oorspronkelijke gewicht hebben verloren worden vervolgens geperst. Daarna laat men de most 15 tot 20 dagen op de schillen inwerken. Vervolgens wordt de jonge wijn enkele maanden op hout gelagerd.
Het resultaat is een krachtige, fluwelige wijn met aroma’s van rijp rood fruit als pruimen en zwarte kersen met een lange kruidige afdronk.