Beschrijving
Rijdt u vanuit Parijs via de A6 in zuidelijke richting, dan verschijnt na ongeveer 180 kilometer de afslag richting het eerste Bourgondische wijnstadje van belang: Chablis. Met slechts een lengte van 15 kilometer en breedte van ongeveer 6 kilometer is dit ‘wijneiland’ in feite het meest noordelijke deel van de Bourgogne.
Aangezien Chablis redelijk noordelijk ligt met een wat koeler klimaat heeft de wijn in Chablis een wat hogere zuurgraad dan de zuidelijker gelegen delen van de Bourgogne. Ondanks dat de Chablis gemaakt wordt van de chardonnaydruif heeft de Chablis daardoor een vergelijkbare frisheid als de sauvignon blanc. De constitutie van de kalkbodem is hier van doorslaggevende invloed op de fijnheid van de wijn.
Het betreft een zeer mooie fruitige, elegante wijn. Hij heeft een frisse smaak met tonen van meloen en een harmonieuze en lange afdronk.
Chablis combineert uitstekend bij gerechten met schaal- en schelpdieren en bij vismaaltijden. Ook met wit vlees en tam gevogelte vormt hij een goede combinatie.
De beste schenktemperatuur ligt tussen 8 en 10°C.