Beschrijving
Deze ‘zonnige’ wijn komt uit de Cabardès, een relatief klein AC gebied ten noorden van het beroemde middeleeuwse stadje Carcassonne in de Franse Languedoc aan de zonovergoten Middellandse Zeekust. De Languedoc is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk.
De wijngaarden van Château Galy liggen op de voetheuvels van het Montagne Noire bergmassief in het meest zuidelijke gedeelte van het Massif Central. Hier groeien de druivenstokken waar deze prachtige wijn van wordt gemaakt, te weten: cabernet sauvignon 20%, merlot 30%, syrah 30%, grenache 20%. Het weer wordt grotendeels gedomineerd door de samenkomst van de krachtige, vochtige Atlantische windstromingen en de warmere mediterrane invloeden. Deze elementen én de relatief weinig vruchtbare bodem, bestaande uit kalkachtige klei en rotsen, vormen samen een speciaal microklimaat waar deze internationale druivenrassen bijzonder goed gedijen.
De druiven worden zeer rijp geoogst en in één dag in vaten koud voorgeweekt om de fruitige aroma’s naar boven te halen. Daarna volgt gedurende ongeveer 26 dagen de alcoholische vergisting waarna de malolactische fermentatie ervoor zorgt dat appelzuren worden omgezet in zachtere melkzuren.
De verschillende druivenrassen in deze mooie diep robijnrode wijn, elk met hun specifieke aroma’s, completeren elkaar. In de neus ontdekt u aroma’s van viooltjes en zwarte bes. In de mond is de wijn vol en kruidig door de rijpe druiven en subtiele tannines.
Deze Château Galy Grande Cuvee past uitstekend bij vleesgerechten (rund, varken, gegrild of gebakken), bij wild en gevogelte, hert, lam en pizza’s met vlees. Het kruidige syrah-component in de blend combineert bijzonder goed met vleesstoofpotten met mediterrane kruiden. Het is een ideale wijn bij pittige kazen.
We adviseren een schenktemperatuur van 16 – 18˚C.